6 oC(koponyeg.hu)
pára, 11.16 km/hNyugati szél (aktuális)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Gazdaság
   Webkamera
 
  Gazdaság  -  2016. 12. 05. 12:16  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
Fehérvári felsőoktatási lehetőségekről tájékoztatták a telekis diákokat
  
 A Teleki Blanka Gimnáziumban folytatódott hétfőn az a fórumsorozat, amelyen a fehérvári felsőoktatási képzési lehetőségekről tájékozódhattak a fiatalok. Szeptembertől már a Budapesti Corvinus Egyetem képzései is elérhetőek Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Kodolányi János Főiskola képzései mellett. A város ösztöndíjjal is segíti a diákokat, akik a helyi továbbtanulási lehetőségeket választják. 
A helyi felsőoktatási lehetőségekről tartott tájékoztatót dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester végzős diákoknak a Teleki Blanka Gimnáziumban. Köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Corvinus, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Kodolányi révén most már bő választék áll a diákok rendelkezésére ahhoz, hogy a fiatalokkal megismertethessék a fehérvári felősoktatási lehetőségeket. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy - folyamatosan bővítve a felsőoktatási lehetőségeket - a város legfontosabb célja az, hogy minél több fehérvári középiskolást győzzenek meg arról, hogy maradjanak Székesfehérváron. 
"A Corvinus esetében tavaly sok kérdőjelet láttunk, ami most már múltidő. Szeptemberben elindult a székesfehérvári képzés és bebizonyosodott, hogy ugyanabban a struktúrában, ugyanolyan diplomát kapnak a hallgatók mint Budapesten. A Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán pedig van egy lehetőség, ami nem adatik meg a budapesti képzésben részt vevőknek: ez pedig a duális képzés." - tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.
Mészáros Attila alpolgármester prezentációjában kiemelte, hogy nagy reményekkel indult el a Corvinus Egyetem székesfehérvári képzése idén szeptemberben, hiszen a legtöbb mutató szerint az ország legjobb gazdasági egyeteméről van szó, ahová magas pontszámmal lehet bekerülni. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy két szak indult el szeptemberben: a gazdálkodás-menedzsment és a pénzügy, számvitel és mindkét szak duális formában is elérhető. Székesfehérvár alpolgármestere szólt arról is, hogy jelentős munkaerőhiányt jeleznek a városban működő ipari vállalatok, 1500-2000 olyan munkahely van üresen, ahová műszaki vagy gazdasági végzettségű fiatalokat várnak. 
A duális képzés előnyeiről szólva Mészáros Attila elmondta, hogy havonta a minimálbér legalább 60 %-ának megfelelő összeget kapnak a diákok fizetésként. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát a vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban egyaránt megkapják. Emellett a cégek évente négy hét fizetett szabadságot is biztosítanak.