6 oC(koponyeg.hu)
pára, 11.16 km/hNyugati szél (aktuális)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Gazdaság
   Webkamera
 
  Gazdaság  -  2017. 01. 16. 11:41  -  www.szekesfehervar.hu A cikk VIDEÓT tartalmaz
Versenyképes diploma Fehérváron - duális képzés az Arconic-Köfém Kft.-nél
  
 A nevében megújult Arconic-Köfém Kft. továbbra is aktívan vesz részt a fehérvári duális képzésben, mint diákokat fogadó szervezet. 2017-ben összesen 11 fiatalt várnak gépészmérnök, karbantartó, mérnök informatikus munkakörökbe, valamint a pénzügyi és számviteli, illetve a gazdálkodás és menedzsment szakokról, a jelentkezési határidő 2017. február 15-e. Az elvárásokról és tapasztalatokról Saller Szilviát, az Arconic-Köfém Kft. duális képzésekért felelős munkatársát kérdeztük.
Saller Szilvia, az Arconic-Köfém Kft. duális képzésekért felelős munkatársa elmondta, hogy a január 11-i nyílt napon elsősorban olyan, komoly érdeklődők vettek részt, akik tájékozottak voltak a képzési program sarokpontjairól és az elvárásokról. A szakember kiemelte, hogy a duális képzésnek sok előnye van, az első, hogy a hallgató hosszú távon működik együtt a vállalati szakmai csapattal. Emellett jó lehetősége van a fiataloknak arra is, hogy olyan diplomát szerezzenek, ami már rögtön három és féléves gyakorlatot jelent.
"A másik fontos dolog, hogy a hallgató a vállalati értékteremtő folyamatokban is részt vehet, olyan projektekbe vonjuk be, ami lehetőséget ad arra, hogy különböző szakmai munkacsoportokkal együttműködve tudjon az adott tantárgyakhoz kapcsolódóan gyakorlatot szerezni. A duális képzés nemcsak a szakmai készségeket fejleszti, hanem az úgynevezett soft skill-eket is, mint például a kommunikációs, prezentációs készség és nyelvi készség." - mondta el Saller Szilvia, aki szerint a duális képzésben résztvevő fiatal olyan versenyképes diplomát kap, ami megnöveli az esélyeit a munkaerőpiacon. Emellett havonta fizetést is kap, a juttatás mértéke minden hónapban minimum a havi minimálbér 60%-ának megfelelő összeg.

A duális képzés fontosságát és jelentőségét jól jelzi, hogy a vállalat felsővezetése is képviseltette magát a diákoknak szóló rendezvényen és Horváth Tamás vezérigazgató-helyettes mutatta be az Arconic-Köfém működését.
"A duális képzés elsősorban azoknak való, akik elkötelezettek, szeretnének egy szakmai fejlődési ívet leírni, valamint agilisak és szorgalmasak is. Aki duális képzésben vesz részt, az általában a tanulmányaiban is jobban teljesít. A hallgatók tanulócsoportokban tudnak együtt tanulni, készülni a vizsgákra. Kérhetik szakmai mentor segítségét is, ha valamilyen tantárgyból problémájuk adódik." - fejtette ki a szakember.  Az Arconic-Köfém Kft. duális képzésekért felelős munkatársa elmondta azt is, hogy a január vizsgákkal ötvözött időszak a hallgatók életében, akik 8 hetet töltenek ilyenkor a vállalatnál tömbösítve. "Az egy hét alatt a szakmai gyakorlat mellett természetesen a vizsgákra is készülhetnek a hallgatók. A gyakorlaton azonban alapvetően igyekszünk olyan munkafeladatokat adni neki, amiken keresztül betekintést nyerhetnek egy-egy szervezet működésébe. A szorgalmi időszakban heti egy napot töltenek a vállalatnál. Azt tapasztaljuk, hogy vannak komoly, jó képességű, céltudatos hallgatók." - számolt be az elmúlt időszakról Saller Szilvia.
 
A vállalat 2015-ben, az elsők között csatlakozott a duális képzés rendszeréhez és rögtön 4 diákot vett fel, hogy megmutassa, megtanítsa számukra választott szakmájuk gyakorlati oldalát is. Az Arconic-Köfém Kft. 2016-ban már 4 felsőfokú oktatási intézménnyel kötött duális képzéses szerződést, melynek keretén belül 18 fiatal lány és fiú csatlakozott hozzánk a termelés és az adminisztráció különböző területein tanulva és dolgozva. 2017-ben összesen 11 fiatalt várnak gépészmérnök, karbantartó, mérnök informatikus munkakörökbe, valamint a pénzügyi és számviteli, illetve a gazdálkodás és menedzsment szakokról az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvár Campuszával, a Kodolányi János Főiskolával és a Dunaújvárosi Egyetemmel kötött megállapodások alapján. A vállalatnál meghirdetett pozíciókra a https://arconic.hrfelho.hu oldalon lehet jelentkezni 2017. február 15-ig.