6 oC(koponyeg.hu)
pára, 11.16 km/hNyugati szél (aktuális)
2017. Március 24. Gábor, Karina

Gazdaság
   Webkamera
 
  Gazdaság  -  2017. 01. 16. 11:55  -  www.szekesfehervar.hu
Nyílt napra várták a továbbtanulás előtt álló diákokat a Geoinformatikai Intézetben
  
2017 szeptemberétől az Alba Regia Műszaki Karon mérnök informatikus asszisztens, földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök, mechatronikai mérnök szakokra jelentkezhetnek a diákok. 2017-ben már több mint 150 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára.
A Geoinformatikai Intézet nyílt napjára várták a diákokat hétfőn az az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának Pirosalma utcai épületbe. A GEO-ba jelentkezők számára újdonságot jelent a 2017-es jelentkezésnél, hogy bővült a felvételi tárgyak választéka. Az egyik felvételi tárgy az informatika, vagy matematika, míg a másik felvételi tárgy az eddig is választhatókon kívül lehet az úgynevezett szakmai előkészítő tárgy, vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy. A földmérési, térinformatikai szakközépiskolákból jelentkezők számára ez a tárgy a „földmérés ismeretek”, amely tárgyból ebben a tanévben először a szakközépiskolások érettségi vizsgát is tesznek. Akik a korábbi években érettségiztek, ők is jelentkezhetnek érettségi vizsgára „földmérés ismeretek” tárgyból. Az egyetem megfontolásra ajánlja a többletpontok szerzése érdekében, hogy a diákok emelt szintű érettségi vizsgát is tehetnek „földmérés ismeretek” tárgyból.
A hétfői nyílt napon elsőként Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket, aki örömét fejezte ki, hogy a továbbtanulás előtt álló hallgatók jelentős létszámban jelentek meg az intézmény második nyílt napján. Beszédében arra kérte a fiatalokat, hogy felelősségteljesen döntsenek a továbbtanulásnál, mert az életre szóló választással a karrierjüket alapozhatják meg. Az intézmény oktatási dékánhelyettese kiemelte: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar egy hallgatóbarát iskola, ahol legfőbb céljuknak tekintik, hogy megtartsák a hallgatókat.
Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta: az alapítás óta az intézmény folyamatosan bővül és növekszik, hiszen a tavalyi felvételi időszakban kevés olyan egyetemi kar volt, amely több mint 33 százalékkal tudott bővülni. "Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar ilyen volt, köszönhető ez annak a megállapodási rendszernek, amely az itt működő ipari vállalatok, az egyetem és a város között létrejött. A duális képzés rendkívül fontos ezen az egyetemen, jó példa erre, hogy valamennyi alapszak elérhető duális képzésben. Most szeptembertől több mint 150 duális hely áll majd rendelkezésre a hallgatók számára, ami országos szinten is egyedülálló és példaértékű.” – mondta Mészáros Attila, aki végül arra is felhívta a diákok figyelmét, hogy a város számos olyan programot biztosít a hallgatóknak, melyekkel kellemesen tölthetik el szabadidejüket. Ehhez kapcsolódóan 2016 októberében először rendezték meg a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált, emellett szeptemberre elkészül az Egyetemi Klub is.
 
Ezt követően Pogátsnik Monika dékáni hivatalvezető adott tájékoztatást a duális képzési formáról. 2017. szeptemberben alapképzésen (BSc): mérnökinformatikus alapszakon, villamosmérnök alapszakon, a gépészmérnök alapszakon, a műszaki menedzser alapszakon, mesterképzésen (MSc) mechatronikai mérnök mesterszakon indul duális képzés az Óbudai egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A duális képzési forma keretében a hallgatók tanulmányaik során egyidejűleg lesznek az egyetem nappali tagozatos hallgatói, és a gyakorlati oktatást nyújtó vállalat hallgatói munkaszerződés keretében foglalkoztatott gyakornokai. A naprakész szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett a legújabb technológiákat ismerhetik meg a fiatalok az adott cégnél, ahol képzés teljes időtartamára fizetést is kapnak.
A nyílt napon résztvevő tanulók a duális képzéssel kapcsolatban is értékes információkhoz juthattak a Leica Geosystems – mint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar leendő stratégiai partnere a duális képzésben – és a Sapa Profiles Kft. képviselőinek jóvoltából. Végül Dr. Engler Péter, a Geoinformatikai intézet igazgatóhelyettese a földmérő és földrendező mérnök alapszakról, majd az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói adtak szaktájékoztatókat a gépészmérnök, villamosmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser szakokról.